Wydajność termiczna biura z pewnością ulegnie dużej poprawie po zamontowaniu klimatyzacji. Czy warto wydawać pieniądze w , oczywiście, że tak- przeczytaj dlaczego.
Klimatyzacja przenośna.
Urządzenia klimatyzujące można podzielić na te stacjonarne i te przenośne. Pierwszy typ to urządzenia montowane przy suficie w danym pomieszczeniu lub te montowane przy szybach klimatyzacyjnych. Te drugie to nieduże skrzynki, przypominające małą lodówkę, które również spełniają tą samą funkcję, co te stacjonarne, jednak możemy je dowolnie ustawić i przemieścić.
Oczywiście są mniej wydajne i pobierają więcej prądu, jednak są też wygodne i nie wymagają żadnych dziur i odwiertów w ścianie. Kosztowo są też sporo tańsze od ich stacjonarnych odpowiedników, więc może to być idealna propozycja dla wynajmujących mieszkanie.
Wikipedia: Czynniki chłodzące
Początkowo jako czynnik chłodzący stosowano od XIX wieku do lat 1920. dwutlenek węgla. Został on wyparty przez czynniki z grupy fluoryzowanych węglowodorów, które mogły być stosowane przy niższym ciśnieniu roboczym w układzie chłodzącym. Po wycofaniu fluorowęglowodorów stosowano czynnik R12 (dichlorodifluorometan), który miał dobre właściwości termodynamiczne i wolno ulatniał się z układu chłodzącego. Jako szkodliwy dla warstwy ozonowej został zgodnie z podpisanym w 1987 roku Protokołem Montrealskim wycofany z użytku. W następnych latach stosowany był czynnik R134a (tetrafluoroetan) o dobrych właściwościach termodynamicznych, jest on jednak gazem cieplarnianym o bardzo wysokim indeksie GWP (1300).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja
Grzanie klimą?
Klimatyzacja może służyć nie tylko do chłodzenia w upalne dni, których latem w Polsce ostatnio nie brakuje. Można nią również bez problemu ogrzewać pomieszczenia w sezonie jesiennym, a nawet zastąpić nią ogrzewanie centralne.
Jest to mimo wszystko dość wszechstronne urządzenia, ponieważ dobrze dobrane (moc względem wielkości pomieszczenia) może skutecznie regulować temperaturę w biurach i domach. Spełni również inną, ważną funkcję tj. osuszanie powietrza. Ma to o tyle duże znaczenie w miejscach gdzie przechowuje się suche produkty.