Poprzednie wpisy:

Następne wpisy:

Chłodnictwo Warszawa

Czynnik chłodniczy , krótka definicja z Wikipedii

Czynnik chłodniczy (czynnik ziębniczy, ziębnik) ? czynnik termodynamiczny, który uczestniczy w wymianie ciepła w urządzeniu chłodniczym lub pompie ciepła.

Wrząc pod niskim ciśnieniem i w niskiej temperaturze pobiera ciepło, które następnie oddaje w trakcie skraplania pod wyższym ciśnieniem i w wyższej temperaturze.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czynnik_chłodniczy

Ogrzewanie bez pieca C.O.

Chłodnictwo WarszawaCoraz częściej mówi się o przełomie w technologii ogrzewania mieszkań i domów za pomocą pomp ciepła.

Jednak jak to działa i czy faktycznie się sprawdza? Oczywiście działa, jednak musimy zamontowanie i skalibrowanie takiej pompy zostawić wykwalifikowanej firmie, nie może tego zrobić pierwszy lepszy pan Zdzisław.

Jest to dość skomplikowana instalacja i nie może zostać zrealizowana wszędzie z taką samą wydajnością. Jest to dość droga inwestycja, która jednak zwraca się już po 7 latach! To z pewnością rozwiązanie dla ludzi, których nie ma w domu cały czas, aby pilnować kotła opalanego węglem. Jest to rozwiązanie tańsze i wydajniejsze niż grzanie gazem czy też olejem.

Co to rekuperacja

Rekuperacja umożliwia ograniczenie strat ciepła spowodowanych wentylacją budynku.
Rekuperator umożliwia zmniejszenie o 80% energii potrzebnej do ogrzania nawiewanego powietrza. Stosowanie rekuperacji w nowych obiektach budowlanych jest obowiązkowe w budynkach przeznaczonych na pobyt 100 lub więcej osób (20m3/h na osobę) lub o wymianie powietrza w wentylacji mechanicznej powyżej 500m3/h. Niektóre modele rekuperatorów umożliwiają odzyskanie części pary wodnej zawartej w wydmuchiwanym powietrzu i przekazanie jej do nadmuchiwanego powietrza, co zmniejsza energię zużywaną na nawilżanie powietrza w budynku (częściowo sytuacja taka ma miejsce w rekuperatorach obrotowych).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekuperator.

Widok do druku:

Chłodnictwo Warszawa